ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA SUÇU

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA SUÇU

Uygulamada ve gündelik hayatta alkollü araç kullanma suçu olarak nitelendirilen bu suç aslında Türk Ceza Kanunu 179 maddesince trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçudur. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi bu suçun faili olacaktır.

Türk Ceza Kanunu .179

1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Karayolları Trafik Kanunun 48. maddesi, 1 promil üzerinde alkolle araç kullanan sürüceler hakkında TCK 179. Maddesi uyarınca cezalandırılmalarını öngörmüştür.

Karayolları Trafik Kanunu m.48/6-7

Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır (m.48/6)

Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.(m.48/7)

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA SUÇUNUN CEZASI

Alkollü araç kullanma suçu (TCK 179/3) üç farklı şekilde ortaya çıkabilir.

1.00 promilin üzerinde alkollü bir şekilde araç süren sürücü, TCK m.179/2 gereği cezalandırılacaktır (KTK m.48/6).

Hususi otomobil sürücüleri 0.50 promil üzerinde alkollü araç sürmeleri ve trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde TCK m.179/2 gereği cezalandırılacaktırlar (KTK m.48/6).

Ticari ve diğer araç sürücülerinin 0.20 promil üzerinde alkollü araç sürmeleri ve trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde TCK m.179/2 gereği cezalandırılacaktırlar (KTK m.48/7).

ŞİKAYET - UZLAŞMA - YARGILAMA USULÜ

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu şikayete tabi olmayıp, resen soruşturulan suçlardandır.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu tehlike suçlarından olduğundan, mağdur toplumun tüm bireyleridir. Bu sebeple uzlaşmaya tabi değildir.

Suçun faili hakkında seri muhakeme usulü uygulanacaktır. Seri muhakeme usulünün uygulanmadığı ve iddianame düzenlenerek kamu davası açıldığı taktirde mahkeme basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verebilecektir.

Bu suç nedeniyle yapılan yargılama sonucunda verilecek hapis cezası belli şartların varlığı halinde adli para cezasına çevrilebilir.

Yasal şartların oluşması halinde Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı verilebilecektir.

Soruşturma aşamasında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilmediği taktirde, yargılama asliye ceza mahkemesinde yapılacaktır.